Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - Niska transverzala (5 dana - satorska tura)


duzina: 143 km :: ukupan uspon: 7.150 m :: ukupan spust: 7.150 m
broj ucesnika 5 :: potrebno vreme za prelazak staze 59 sati (12+15+8+15+9)

Opis staze

1. dan - Nis - Velika Tumba - Koritnjak / 31.5 km :: uspon 1.400m :: spust 1.000m :: 12 sati (sa pauzom od 2h)

Prvi dan se prelazi planina Selicevica. Staza pocinje u Niskoj tvrdjavi kod planinarskog doma (KT01). Ide se u pravcu juga, prolazi kroz Cairski park i dolazi do cesme odakle pocinje lagani uspon do Turskih sanaca, a potom i do tvrdjave Markovo kale. Nastavlja se dalje u pravcu juga do Danilovih pojata, pored izvora do Crkvista gde postoji dobar izvor i klupe za odmor.
Od Crkvista staza krece dalje u pravcu istoka i severoistoka, zaobilazi vrh Malu Tumbu i izvodi nas na najvisi vrh Selicevice - Veliku Tumbu - 903m (KT02). Na ovom vrhu se nalazi relej, a kod cuvara se nalaze pecati za KT02 i KT 03. Nadalje, staza se spusta kroz sumu do izvora Bela voda, a zatim ide u pravcu severa pored izvora Darino kladence do vidikovca, odakle se ubrzo stize do Lazarevog sela.
Od Lazarevog sela sledi uspon do sela Radikina bara odakle ostaje jos nesto vise od 1km do Koritnjaka (KT03) i mesta za podizanje satora koje se nalazi odmah pored odlicnog izvora.

Korisne informacije:
Iz Beograda je najbolje krenuti vecernjim autobusom koji ide za Nis u 18.45 (Simplon) ili u 18.50 casova (Lasta). U Nis se stize oko 22 sata, a zatim se iz Nisa koristi lokalni autobus do Niske Banje ili taxi. Spavanje je u Niskoj Banji (preporuka je da prespavate kod Ace - tel 061/2728-808, jer mu je kuca u samom centru Niske Banje, ima povoljne cene, a ujedno je i planinar). Ujutru u 06 sati mozete lokalnim autobusom ponovo doci do Nisa i do tvrdjave kako bi rano ujutru zapoceli akciju sto daje dovoljno vremena za prelazak planirane trase za prvi dan. Uz put se moze uzeti voda na vise mesta. Na Crkvistu je voda udaljena od staze i zidanog objekta koji se tu nalazi oko 100m putem niz sumu u pravcu severa. Staza je u ovom delu dosta dobro markirana, a mi smo izmenili trasu na 2 mesta. Prva izmena je odlazak do izvora Darino kladence, a druga izmena je odlazak do prodavnice u Lazarevom selu gde smo napravili pauzu kako bismo izbegli hodanje po najvecoj vrucini. Potom smo se popeli do sela Radikine bare preko Jecmista gde smo se ponovo ukljucili na trasu transverzale i markaciju.

2. dan - Koritnjak - Trem - Pasarelo / 29 km :: uspon 2.180m :: spust 1.370m :: 15 sati (bez duzih pauza)

Drugi dan predstavlja grebensku turu po Suvoj planini. Prvo se penjemo na Crni kamen (867m) odakle se prvi put pruza pogled na greben koji treba preci, zatim dolazimo do livade Rajac odakle pocinje uspon na Mosor (984m) - KT04, potom sledi spustanje do antene odakle pocinje uspon na Sokolov kamen (1523m) - KT05, zatim sledi spust do prevoja Devojacki grob odakle pocinje uspon na najvisi vrh Suve planine - Trem (1810m) - KT06. Od Trema pocinje kretanje kroz veoma neobican i lep predeo, sto znaci probijanje i trazenje najboljeg prolaza kroz mnostvo vrtaca i visova u duzini od 7km do retko posecenog vrha Pasarelo (1522m) - KT07. Od Pasarela se nakratko spustamo do prevoja gde se nalazi PD Cika Dane (u izgradnji) i dobra poljana za postaljanje satora.
Korisne informacije:
Ovo je najtezi dan na celoj transverzali kako zbog duzine i velike visinske razlike, tako i zbod nezgodnog terena i nedostatka vode. Dodatni problem je ukoliko je velika vrucina, jer na potezu od Sokolovog kamena do Pasarela nema nikakvog drveca gde bi se mogla potraziti hladovina. Voda za celi dan se mora poneti ujutru jer je na stazi nema. Preporuka je da se ponese sto vise vode, ali to na kraju zavisi i od individualnih potreba (neki od nas su nosili 6 litara pa im je cak i to bilo malo na temperaturi od preko 30 stepeni). Na Pasarelu postoji bunar koji se nalazi odmah ispod vrha Smrdan. Voda iz tog bunara se mora dezinfikovati, inace nije pogodno za pice. Dezinfekciju mozete izvrsiti prokuvavanjem u trajanju od 5 min, tabletama za dezinfekciju vode ili povidon jodom - staviti 5 kapi na 1 litar vode i sacekati najmanje 30 min pre upotrebe. (oprez: povidon jod nije pogodan za osobe koje imaju problema sa stitnom zlezdom.)

3. dan - Pasarelo - Divna Gorica - Krupac / 22.5 km :: uspon 700m :: spust 1.900m :: 8 sati

Od Pasarela odlazimo grebenom Rzenca u pravcu Divne Gorice (trek ide malo dalje od grebena, dakle u ovom delu ne prati markaciju koja ide grebenom Rzenca) Po spustanju na prevoj Preslap sledi uspon na Divnu Goricu - 1389m (KT08) odakle se pruza verovatno najlepsi pogled na greben Suve planine. Sledi naporno spustanje od 1000m visinske razlike preko Hajduckog plandista do sela Vrgudinac. U selu se moze natociti voda na javnoj cesmi. Od Vrgudinca se spustamo do puta Nis - Pirot te putem odlazimo oko 5km u pravcu Nisa do sela Crvena reka i kafane Spaj. Od kafane se vracamo oko 500m, prelazimo Nisavu i preko sela Vrandol stizemo u selo Krupac gde je predvidjeno podizanje satora.
Korisne informacije:
Markacija na ovom delu postoji samo do Divne Gorice. Nadalje treba ici sto blize grebenu sve do Hajduckog plandista. Nadalje se prati staza koja ide izohipsom otprilike nekih 500 m, a zatim treba pratiti stazu koja se spusta strmo udesno. (obratiti paznju da se ne ode predaleko stazom koja ide izohipsom jer ista vodi u siblje i uskoro nestaje.) Lak dan koji treba iskoristiti za odmor kako bi se prikupila snaga za sledecu tesku etapu. Vode na trasi nema do sela Vrgudinac, te je potrebno ujutru sa Smrdana poneti koliko treba. Prilikom dolaska u Vrgudinac raspitati se kod mestana kada ima autobus u pravcu Nisa, jer kod izlaska na put Nis-Pirot postoji autobuska stanica, te se deonica od Vrgudinca do Crvene reke moze preci autobusom kako bi se izbeglo hodanje po asfaltu. Jedina prodavnica koja sigurno radi nalazi se kod kafane, te se tu treba snabdeti potrebnim stvarima za daljnji put. U Krupcu se moze kupiti odlican kozji sir, a satori se mogu postaviti na malom fudbalskom igralistu u centru sela kod doma izvidjaca, gde se nalazi i cesma. U selu se nalazi Krupacko vrelo koje je pod zastitom drzave, a voda iz njega se koristi za snabdevanje Nisa. Isto se moze obici samo uz pratnju dezurnog lica jer je prostor ogradjen.

4. dan - Krupac - Svrljiske planine - Oreovac / 29km :: uspon 2.070m :: spust 1.680m :: 15 sati

Dan predvidjen za obilazak Svrljiskih planina. Od Krupca sledi markiran uspon stazom do Zelenog vrha - 1334m - (KT09). Sa Zelenog vrha se nadalje krecemo grebenom Svrljiskih planina preko vrhova Goli vrh, Radev kamen, Zanovacki vrh i Golubinjak do vrha Ples - 1267m (KT10). Sa Plesa se pruza odlican pogled na Suvu planinu, Sicevacku klisuru i ostale predele. Od Plesa pocinje markacija koja vodi do vrha Gradac - 1062m (KT11) koji je takodje odlican vidikovac. Staza dalje ide preko Releja, a potom se spusta serpentinama do sela Oreovac, gde je predvidjeno kampovanje kod izvora.
Korisne informacije:
Grebenski deo Svrljiskih planina u duzini od 10km na potezu Zeleni vrh - Ples nije markiran. Tezak dan zbog teskog terena i nedostatka vode na trasi. Vode na trasi nema do kraja (ujutru poneti dovoljno iz Krupca) osim vode na raskrscu ispod vrha Gradac koja je problematicna i potrebno ju je dezinfikovati. Grebenski deo staze od Zelenog vrha do Plesa se veoma sporo prolazi. Zbog prepreka na putu stalno se krece gore-dole, a tempo pada na 1.5km na sat. Razlog ovome je veoma nezgodan teren gde staze nema, a svo vreme se krece po kombinaciji trave i kamenja. Vrhovi su obrasli gustim siprazjem i potrebno je dosta zaobilazenja kako bi se popeli na njih. Potrebna je povecana opreznost pri kretanju jer bukvalno svaki korak nosi rizik od uganuca stopala ili iskakanja kolena. Na ulazu u Oreovac postoji dobar izvor (crevo sa koritom), a malo dalje u selu je prodavnica. Obzirom da u selu nema zgodnog mesta za postavljanje satora preporucljivo je prvo otici do prodavnice, a potom se vratiti do ulaza u selo gde se na poljani iznad izvora mogu postaviti satori.

5. dan - Oreovac - Kalafat - Kamenicki vis - Nis / 31km :: uspon 800m :: spust 1.200m :: 9 sati

Poslednji dan se prelazi planina Kalafat. Od Oreovca nakratko idemo asfaltom, a potom kroz njive dolazimo do sela Vrelo. Od Vrela sumskim putevima stizemo do vrha Kalafat - 838m - (KT12), a potom i do Kamenickog visa - 814m (KT13). Od Kamenickog visa sledi spust lepom stazom do sela Kamenica. Od Kamenice markacija nadalje vodi asfaltom do Nisa te se ovaj deo moze preci lokalnim autobusom. Trek nadalje vodi do brda Cegar i spomenika v. Sindjelicu, odakle se preko vinograda spusta do asfalta, prelazi ga i penje se na brdo Vinik. Sa Vinika se spusta do autoputa i tu se polako ulazi u Nis. Za sat vremena se stize do tvrdjave koja je polazna, a ujedno i zavrsna tacka transverzale.
Korisne informacije:
Lagan dan. Staza je dobro markirana. Vode na trasi ima na 2-3 mesta. Kod KT13 postoji dobar restoran sa lovackim specijalitetima, a sa ove tacke se pruza lep pogled na Nis, te je ista omiljeno izletiste Nislija. Iz Nisa za Beograd autobusi idu vrlo cesto (na svakih 30 min)

Opste napomene:
Transverzala spada u vrlo teske i zahteva veoma dobru kondiciju. Treba nositi sto manje stvari, a hrane tacno toliko koliko Vam je potrebno do sledece prodavnice.
Svakako preporucujem da se pre polaska obavezno nabavi dnevnik transverzale koji se moze kupiti kod autora transverzale Taskovic Milosa - Talesa iz Nisa ( tel 063 8335 269, e-mail planinom@gmail.com ) i moze se preuzeti prilikom dolaska u Nis ili pouzecem. Kod njega takodje mozete kupiti i kartu Suve planine i Svrljiskih planina sa ucrtanom trasom transverzale (koristim priliku da mu se zahvalim na svesrdnoj pomoci oko planiranja i pripreme obilaska trasnverzale)
Transverzala je markirana (osim dela od Divne Gorice do Vrgudinca i od Zelenog vrha do Plesa) crveno belom markacijom, uz povremene oznake NT. Pecate mozete staviti samo za tacke KT2 i KT3 na Velikoj Tumbi, te za tacke KT12 i KT13 na Kamenickom visu. Za ostale pecate mozete se dogovoriti sa Talesom kako biste se sastali nakon obilaska transverzale, jer on poseduje SVE pecate kod sebe. Uz odgovarajuci dokaz (fotografije kod kontrolnih tacaka) mozete dobiti pecate i zasluzene bedzeve te se upisati u transverzalnu knjigu.

O statistici
Obzirom da se podaci o duzini i visinskoj razlici prema podacima iz dnevnika i nasem merenju na terenu dosta razlikuju koristim priliku da objasnim nacin na koji se doslo do navedenih statistickih podataka.
Podaci o duzini staze su izracunati uz 3d korekciju staze sa dodatkom dela od Vrgudinca do Krupca (sto inace nije originalni deo transverzale). Dobijeni podatak od 143km je dakle u nasem slucaju apsolutno validan, ali je validan i podatak iz dnevnika od 132km jer ne ukljucjuje 3d korekciju niti deo od Vrgudinca do Krupca.

Kod visinske razlike je odstupanje mnogo vece (cak 2000m vise od podatka navedenog u dnevniku). Komparacija je uradjena sa podacima iz 2 GPS-a i uzete su srednje vrednosti. Visinske razlike su izracunate uz toleranciju od 2m, sto znaci da razlika izmedju 2 susedne tacke mora biti veca od 2m da bi se visinska razlika uzela u obzir. Na ovaj nacin se dobijaju realniji podaci i izbegava se dodavanje varijacije GPS-a dok ste na jednom mestu (npr dok se odmarate GPS moze da stalno odredjuje visinu gore dole po 1-2m). Iz svega navedenog smatram da su podaci o visinskoj razlici prema nasem merenju "uzivo" dosta tacniji od onih koji su navedeni u dnevniku, a koji su izracunati sa karte. Cinjenica je da je podatak o visinskoj razlici stvar tumacenja i da ne postoji apsolutno tacan podatak (niti je GPS apsolutno tacan uredjaj) ali iz svega navedenog moze se zakljuciti da je realna visinska razlika na stazi oko 7.000m
Za snimanje su korisceni uredjaji Etrex Vista HCx, a podaci o duzini i visini su izracunati na osnovi snimljenih treklogova.Na slici: Ucesnici NT kod KT13
(s leva na desno): Negoslav Radicevic, Ostic Miroslav, Vladimir Sremcevic, Djeric Dragan, Vlada Radivojevic (i Tales na kamenu)

Foto album mozete pogledati u galeriji Vladimira Sremcevica na http://www.vrum.fotopic.net/c1713201.html

Vise informacija o Niskoj transverzali i Niskim planinama pogledajte na www.niskeplanine.info

Autor:Ostic Miroslav

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde