Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home :: Plan akcija :: Treklogovi


VLASINSKA TRANSVERZALA


01. maj - 03. maj 2014Vlasinska transverzala, verovatno najmladja planinarska transverzala u Srbiji, dugacka je oko 85 km sa visinskom razlikom od oko 2800 m u usponu i kao takva je pravi izazov za ljubitelje planinarenja i dugackih pesackih tura, narocito sto su za njeno prelazenje predvidjena samo tri dana. Tri cela dana provesti u intenzivnom pesacenju kroz prirodu i popeti se na vrhove cetiri planine su dovoljan razlog da budete jedan od ucesnika u ovom poduhvatu.

Vlasinsku transverzalu je osnovalo Planinarsko drustvo Cemernik iz Vlasotinca, a njen idejni tvorac je Borivoje Nikolic koji je i predsednik drustva. Staza ima 8 kontrolnih tacaka, obezbedjeni su pecati, kao i dnevnik transverzale.

I dan: Polazak na pesacenje iz Vlasotinca, sa KT 1 (Staro groblje) u 08.00 h, duzina pesacenja ovog dana je 31 km, uspona 1317 m, najvisa tacka Ostro\zubska cuka (1546mnv). Spavanje u cvrstom objektu na Dobropoljskim livadama.

II dan: Polazak na pesacenje u 08.00h, duzina staze 20 km, uspon 350 m, najvisa tacka Veliki Cemernik 1638 mnv. Pesacenje zavrsavamo na Vlasinskom jezeru, smestaj raznovrstan - vikendice, hoteli...

III dan: Duzina staze 34 km, uspona 1022 m, najvise tacke Veliki Streser (1876 mnv) vrh planine Vardenik i Besna Kobila (1923 mnv). Spavanje u planinarskom domu, ili u zavisnosti od okolnosti i raspolozenja, polazak za Beograd.

Sva tri dana se krecemo uglavnom po otvorenim predelima (livade i proplanci), tako da ocekujemo lep pogled na okolinu.

Hrana iz ranca, a moguca i usputna kupovina.
Voda - nisu neophodne velike kolicine vode s obzirom da je na stazi ima sasvim dovoljno.
Spavanje u cvrstim objektima,vreca nije neophodna, ali je pozeljna, spavati se moze i u satoru sto podrazumeva posedovanje vrece za spavanje i podmetac..

Potrebna je odlicna kondicija ucesnika, vera u sebe, tolerancija, spremnost na odstupanja od plana, improvizacije, skretanja sa staze, namerno (u slucaju nepredvidjenih prepreka), ili slucajno (moguca i lutanja u nekim delovima staze)... Staza je markirana u oba pravca i predstavlja deo etape Evropskog pesasckog puta koji je prosao kroz nasu zemlju. Dnevnik transverzale i znacka kostaju 500 dinara.

Plan je da akciju izvedemo u toku prvomajskih praznika, a detalje vezane za tacno vreme i dan polaska, kao i nacinu putovanja objavicu naknadno.

Cena do 4000 dinara, ukljucuje tri spavanja i prevoz.
Prijave na telofon broj 063 7357 463 Vlada
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde